Чи можна пити алкоголь при температурі: небезпека і наслідки

Велика частина населення нашої країни свято вірять в те, що під час простудних захворювань істотну допомогу організму на шляху одужання може надати прийом спиртних напоїв. Але це велика помилка. Етанол не тільки не допоможе швидше стати на ноги, але і може заподіяти ще більшої шкоди. Так чи можна пити алкоголь при температурі під час простудних захворювань? Доведеться грунтовно розбиратися в цьому питанні.

Етиловий спирт і застуда

Міф про те, що алкоголь допомагає організму справитися з простудним захворюванням, заснований на зігріваючий ефект. Але це тільки так здається, тому що після попадання в кровоносне русло етанол стимулює розширення судин, а це призводить до припливу крові до шкіри. Людина відчуває тепло, але такі відчуття оманливі, тому що розігрівається тільки шкірний покрив і теплова енергія швидко віддається в навколишнє середовище і викликає втрату тепла.

Категорично не рекомендується на морозі приймати алкоголь. Що з’явилося помилкове відчуття тепла небезпечно, людина не відчуває реальної температури.

Якщо випити під час застуди, то, як не дивно, віруси і бактерії не розбіжаться в сторони, а продовжать своє існування. Алкоголь тільки негативно позначається на роботі імунної системи, що послаблює організм і заважає йому боротися з інфекцією. Систематичний прийом спиртних напоїв під час хвороби підвищить кількість патогенних бактерій, тому перебіг захворювання тільки посилиться.

Але серед лікарів є також думка, що один келих червоного вина може бути прекрасною профілактикою застуди. З огляду на, що багато хто не вміють пити культурно, про таку профілактику краще не думати.

Етиловий спирт і температура

Підвищення температури під час хвороби – це не симптом, а скоріше реакція організму на вторгнення чужорідних агентів. Саме при високих показниках на градуснику імунна система здатна знищити патогенні організми. Якщо температура не перевищує 38,5 градусів, то не варто поспішати її збивати, нехай організм бореться і формує імунітет, але і заважати не слід. А алкоголь, як раз і може стати тією самою перешкодою.

У будь-якому стані прийом спиртного небажаний, але при наявності температури тим більше. Якщо при показниках в межах 37-37,5 ° C це ще не так небезпечно, то, коли на градуснику 38 не треба ризикувати своїм здоров’ям. Алкоголь і температура не сумісні з наступних причин:

  1. При підвищенні температури організм страждає від дефіциту води, тому необхідно багато пити, а спиртне тільки погіршить ситуацію. Етанол ще сильніше зневоднює організм, ускладнюючи перебіг хвороби.
  2. Під час хвороби організм починає працювати в екстреному режимі, серцевий ритм частішає, а якщо пити ще в цей період, то серце відчуває величезні навантаження. Пульс частішає, артеріальний тиск піднімається, вся серцево-судинна система відчуває згубний вплив алкоголю.
  3. Прийом спиртного при підвищеній температурі може спровокувати несподівані реакції організму. У перший момент вона може навіть трохи знизитися, але потім підніметься ще більше і спровокує погіршення самопочуття.

Необхідно завжди пам’ятати, що не тільки застуда може супроводжуватися стрибком температури, але і більш серйозні захворювання. А вживати алкоголь при них може бути ще більш небезпечно.

Чому алкоголь провокує підвищення температури?

Те, що спиртне розширює судини, не є секретом. Але які причини підйому температури при вживанні спиртного? Спробуємо відповісти на це питання:

  • Етанол розширив судини, що може призвести до стрибка температури.
  • Організм у деяких може сприйняти спиртне, як алерген і відреагувати відповідним чином з підвищенням температури, висипаннями на шкірі.
  • Бувають випадки, коли є вроджена непереносимість етанолу, що також може підвищити температуру.
  • Непереносимість алкоголю може розвинутися протягом життя в результаті деяких захворювань або алергічних реакцій, що супроводжуються високою температурою.
  • Не варто забувати і про те, що в спиртних напоях можуть міститися різні домішки, які і можуть викликати алергічну реакцію з підйомом температури.
  • Алкоголь може викликати болі в шлунку, з’являються проблеми з шлунково-кишкового тракту, які супроводжуються температурою.
  • Отруєння організму етанолом і продуктами його розпаду – це ще ймовірна причина того, що після прийому алкоголю під час застуди показники на градуснику підуть вгору.

Так що краще не ризикувати і не відчувати свій організм на міцність. Набагато логічніше викликати лікаря, ніж намагатися поправитися за допомогою алкоголю.

Винятки для прийому спиртного при застуді

Якщо показники температури не перевищують 37,5 ° C, то можна собі дозволити прийняти спиртне, але тільки особливе. Це стосується глінтвейну. Напій являє собою вино, підігріте до 70 ° і в поєднанні з корицею, імбиром і гвоздикою. Даний напій забезпечує організм корисними речовинами і мікроелементами, що важливо під час хвороби. Що стосується етилового спирту, то при нагріванні він практично випаровується, тому в готовому напої його зміст зводиться до нуля.

Якщо є температура, то глінтвейн краще трохи остудити.

Замість вина можна використовувати пиво, але напій також слід добре нагріти, щоб молекули етанолу випарувалися і додати спеції. У пиві містяться вітаміни групи В, вітамін С. Але не варто захоплюватися, келих глінтвейну або пива буде цілком достатньо.

Базальна температура і алкоголь

Графік базальних показників температури часто складають жінки, які прагнуть завагітніти. По ньому просто відстежити момент дозрівання яйцеклітини, що підвищує шанси на запліднення. Для точності такий графік фіксується впродовж тривалого часу, щоб можна було відстежити всі відхилення.

Жінка повинна пам’ятати, що прийом спиртного може кардинально вплинути на базальну температуру. Показники 37,1-37,3 вже символізують про те, що в організмі жінки зароджується нове життя. Прийом спиртного може спровокувати помилкове підвищення температури, і показники не можна буде вважати достовірними.

Чи можна поєднувати жарознижуючі препарати і алкоголь

Розсудлива людина розуміє, що будь-які ліки не можна приймати одночасно з вживанням спиртних напоїв. Жарознижуючих ліків це також стосується. Що буде, якщо взяти алкоголь і таблетку від температури? Можливі такі ускладнення:

  • Набагато посилюється ймовірність прояву побічних ефектів. Якщо у тверезої людини вони можуть і не проявитися, то в поєднанні з етанолом ризик збільшується в кілька разів.
  • Етиловий спирт посилює токсичну вплив медикаментозних засобів на печінку, повірте, цей орган не скаже вам спасибі за такий подарунок.
  • Навіть вживання пива під час застуди та терапії жарознижувальними загрожує появою нудоти і блювоти.

Через скільки можна пити таблетки після прийому алкоголю? Відповісти можна так: не раніше, ніж через 4-6 годин, якщо був прийнятий келих вина. Природно при великій кількості випитого, часовий проміжок повинен бути збільшений ще більше.

Ускладнення і наслідки підвищення температури після алкоголю

Як з’ясувалося, алкоголь не знижує температуру, а навпаки її підвищує. Це може привести до наступних згубних наслідків:

  • Є ризик ураження нервової системи.
  • Небезпека сильного зневоднення організму, що небезпечно для життя.
  • Порушується кровообіг.
  • Скаче артеріальний тиск.
  • Кров стає в’язкою, є ризик утворення тромбів.

Не варто відкладати виклик лікаря, якщо вже кілька днів температура не знижується і тримається на високих відмітках. Така ситуація стає небезпечною для роботи всього організму. У терміновому порядку необхідно збивати температуру, якщо:

  • Спостерігаються судоми.
  • У хворого є хронічні патології серцево-судинної системи.
  • У діагнозі є захворювання легенів.
  • Є патології нервової системи і психічні відхилення.
  • Пацієнт страждає на цукровий діабет.

Необхідно мати на увазі, що шкода може заподіяти не тільки алкоголь прийнятий всередину, але і у вигляді розтирання, а таке також часто практикується. Краще довірити лікування застуди фахівцям або перевірених засобів і не піддавати свій організм ще більшого випробування.

Ссылка на основную публикацию