Дієта при хворобі Крона: цілі введення і спосіб складання

Хворим з патологіями кишечника необхідно знати, яке харчування рекомендовано при хворобі Крона. Саме воно здатне зменшити ймовірність рецидивів і хворобливих загострень або, навпаки, неправильно вибраний продукт здатний привести до сильних, довго не проходить болів.

Основні правила

Ця хвороба шлунково-кишкового тракту, а значить, саме харчування повинно бути переглянуто пацієнтом в першу чергу і скориговано відповідно до рекомендацій лікаря.

Що можна їсти при хворобі Крона:

  • Перші страви на овочевому бульйоні. Для поживності в суп додають протерті м’ясо птахів і слизові каші.
  • Риба і м’ясо в переробленому вигляді (фарш, котлети, тефтелі, суфле). Спосіб приготування: відварювання або приготування на пару.
  • Каші в перетертої вигляді (рис, гречка, манка, вівсянка).
  • Омлет на пару з використанням не більше 2 яєць.
  • Кисіль або желе з ягід або фруктів.
  • Сир, перетертий на сито з додаванням вершкового масла.
  • Сухарі з білого хліба без добавок.

Крім харчування, важливо дотримуватися питного режиму (крім води можна вживати відвар з шипшини, какао без молока або неміцний чай).

Увага! Основна вимога до харчування це частий і дрібний прийом легкозасвоюваній їжі.

Як і при будь-якої медичної дієті, заборона накладається на спеції, приправи, сіль, алкоголь, продукти, багаті на клітковину. Головна особливість виключення грубоволокнистой і важко засвоювання їжі. Всі страви рекомендується вживати в перетертої вигляді, комфортної температури. Готувати можна тільки на пару або відварювати продукти, а потім подрібнювати їх.

Акцент варто робити на продуктах, багатих калієм і кальцієм. Разовий прийом не повинен бути рясним. Природно, перший час буде супроводжувати почуття голоду, ні в якому разі не можна зриватися і є те, що заборонено. По відношенню до даної хвороби харчування є невід’ємною частиною лікування. Неправильно підібраний продукт здатний завдати непоправної шкоди і принести нестерпний біль, що, в свою чергу, призведе до необхідності введення ще більш суворої дієти.

Часто смак дозволених страв залишає бажати кращого, але чим ретельніше стежити за харчуванням з таким діагнозом, тим швидше пройде відновлення і повернення до звичного меню. Головна функція їжі в цей час – джерело речовин для підтримки повноцінної життєдіяльності організму.

рекомендовані продукти

Основну частину меню складає незмінний список продуктів, дозволений до вживання навіть в період загострення. Прихильність до цих продуктів дозволить зберігати стан ремісії якомога довше. При введенні нового продукту в раціон необхідно спостерігати за реакцією на нього і в разі виникнення перших симптомів нездужання виключати цей продукт на довгий час. Щоб було простіше зрозуміти, що саме не підходить організму, рекомендується вводити по одному продукту в день. Так можна точніше оцінити ситуацію.

Що можна їсти при хворобі Крона в періоди затишшя:

  • Подрібнені тушковані або варені овочі.
  • Нежирні види риби у відварному або тушкованому вигляді.
  • Відварна вермішель.
  • Ягоди або фрукти без шкірки.
  • Молоко, кефір або сир зі зниженим вмістом жирів.
  • Кава з вершками.

В меню додаються десерти, це може бути:

  • джем;
  • пастила;
  • варення;
  • печені яблука;
  • суфле;
  • хлібобулочні вироби без добавок.

У разі розвитку запорів з меню виключається все борошняне. Акцент необхідно робити на варених овочах (буряк, наприклад), збільшити кількість випивається в перебігу дня води.

Заборонені продукти під час ремісії

Дієта при хворобі Крона з проносами відрізняється своїми строгими вимогами до продуктів. Так, з харчування виключається:

  • ковбаса і копченості;
  • качка;
  • гусяче м’ясо;
  • молочні каші або супи;
  • будь-які види тушонки;
  • будь-які види бобових;
  • всі види консервів;
  • сирі овочі;
  • перлова крупа;
  • мариновані продукти;
  • квашена капуста;
  • приправи, спеції, в тому числі і часник;
  • покупні соуси;
  • варені яйця;
  • напої з алкоголем;
  • солодкі води;
  • пакетовані соки;
  • морозиво;
  • шоколад.

Список може доповнюватися або скорочуватися в залежності від стану здоров’я та медичних показників.

Зверніть увагу! При розладі категорично забороняється їсти будь-які молочні продукти!

Харчування під час загострення

Дієта при хворобі Крона в стадії загострення виключає всю тверду їжу. У той же час харчування при хворобі Крона тонкого кишечника допускає такі продукти:

  • ацидофільне молоко;
  • нежирний кефір;
  • відвар з шипшини;
  • яблучне пюре;
  • морквяне пюре;
  • грушеве пюре.

Ацидофільне молоко – це молоко, збагачене ацидофільної паличкою. Цей компонент надає молоку специфічний смак і консистенцію, яку можна порівняти з кислим молоком. Додають цю паличку для додання молоку нових якостей. Всі вони спрямовані на нормалізацію роботи шлунково-кишкового тракту, а значить, цей продукт просто необхідно включати в свій раціон при такому захворюванні.

Як тільки стан нормалізується, необхідно урізноманітнити меню. Але робити це треба вводячи по одному новому продукту, а в разі нездужання відразу і надовго виключати його.

Дієта після операції

Після операції з меню йдуть практично всі продукти. Раціон стає питним. Виключається вся тверда їжа, навіть в перетертої вигляді. Перші дні дозволяється тільки нежирний несолоний бульйон з яловичини або курки. Добре підійде овочевий бульйон. Пити можна відвари з трав або зелений чай.

Увага! Кількість випитого зеленого чаю має бути обмежена, вживання його без міри призводить до інтоксикації. Краще обмежуватися однією чашкою в день.

Кефір при хворобі Крона дозволений тільки в разі відсутності діареї. Продукт варто вибирати знежирений. Але пити цей молочно-кислий продукт все ж варто. Молочно-кислі бактерії благотворно впливають на кишечник, є профілактикою запорів.

Детальніше про особливості харчування при хворобі Крона ви дізнаєтеся з відео:

Зразкове меню

Лікувальне харчування при хворобі Крона пацієнтові прописує лікар, на прийомі фахівці дають тільки загальні рекомендації по виключенню продуктів з меню. Щоб було простіше орієнтуватися в списку дозволених продуктів і страв з них наведемо приблизний тижневе меню.

Меню на тиждень при хворобі Крона представлено у вигляді таблиці.

День тижня сніданок Другий сніданок обід Полудень вечеря
понеділок протерта каша з гречки запечені яблука без шкірки суп на другому м’ясному бульйоні кисіль картопляне пюре з суфле з риби
Вівторок протерта каша з рису салат з тертої моркви суп на рибному бульйоні какао на воді тушковані овочі
середа манна каша нежирний сир суп на овочевому бульйоні Кефір, сушені сухарі з білого хліба. відварна баранина з гречкою
четвер протерта каша з геркулесу рисовий пудинг грибний суп молоко морепродукти без спецій
п’ятниця протерта каша з вівсяних пластівців хліб з маслом круп’яної протертий суп протертий сир з вершковим маслом. рибні тефтелі
субота омлет на пару груша без шкірки суп на курячому бульйоні неміцний кава з молоком відварна курка
неділя протерта каша з маїсу кукурудзяні пластівці вермішелевий суп чай і фрукти відварні м’ясні фрикадельки з рисом

Протягом дня можна пити неміцний чай, відвар шипшини, ацидофільне молоко або кефір. Обов’язково повинна в питному раціоні присутні чиста вода.

Ссылка на основную публикацию