Ефективні трави і рослини від похмілля: перевірені рецепти

У народній медицині існує чимало дієвих способів лікування похмілля і зняття важких симптомів абстинентного синдрому. Багато народні методи від похмілля засновані на використанні лікарських трав і природних лікувальних компонентів. Цілющі властивості багатьох трав також використовуються у фармацевтичній галузі, при виробництві протипохмільні препаратів.

Лікується травами від похмілля, це хороший, і відносно безпечний спосіб поліпшити самопочуття з похмілля, якщо немає протипоказань до тих, чи інших компонентів.

У яких випадках не можна лікувати похмілля травами

  • Багато лікувальні трави містять сильнодіючі алкалоїди та речовини, які можуть бути протипоказані людям з патологіями печінки, жовчного міхура, нирок, шлунково-кишкового тракту та інших органів.
  • Деякі трави роблять сильний вплив на нервову систему, що може бути чревате ускладненнями для людей, які страждають на розлади психіки та невротичними захворюваннями.
  • Більшість лікувальних трав, які допомагають при похміллі, протипоказані вагітним і годуючим жінкам.
  • Слід вкрай обережно поводитися з лікувальними рослинами людям, які нещодавно перенесли хірургічні операції, травми голови та інших органів.
  • Кожне лікарська рослина має свої протипоказання. Потрібно уважно ознайомитися з інструкцією, перед вживанням будь-яких трав для зняття похмільного синдрому.

По можливості слід уникати будь-якого самолікування і консультуватися з лікарем, навіть якщо мова йде про рослинних лікарських засобах.

Рецепти від похмілля на рослинній основі

Серед величезної кількості народних рецептів від похмільного синдрому можна виділити найпопулярніші і ефективні:

  1. Зелений і чорний чай. Добре допомагають зняти неприємні прояви абстинентного синдрому. Чай містить стимулюючу дозу кофеїну, вітамін В1, тіанін, що сприяє переробці етанолу, а також інші корисні речовини і мікроелементи. Якщо пити побільше чаю при похміллі, це допомагає відновити втрату рідини в організмі. Рекомендується пити чай з лимоном, що містить вітамін С, і невеликою кількістю цукру, для підтримки рівня глюкози. Для більшого оздоровчого ефекту в чай ??можна також додавати скибочку імбиру, а замість цукру використовувати мед.
  2. Алое (і саме його сік). Рослина має багатогранними цілющими властивостями, корисними для всього організму. Якщо приймати соку алое в моменти похмілля, то можна істотно знизити неприємні наслідки пиятики. Рекомендується вживати по столовій ложці чистого соку рослини перед їжею, до повного зцілення абстинентного синдрому.
  3. Насіння розторопші (будяка). Насіння цієї рослини, завдяки своїм складом, мають благотворним впливом на печінку. На основі насіння розторопші випускається величезна кількість фармацевтичних гепапротекторов. Мелені насіння розторопші допомагають відновити печінку, після інтоксикації етанолом, стимулюють вироблення жовчі і допомагають полегшити похмілля. Подрібнене насіння необхідно приймати по чайній ложці, перед їдою, запиваючи водою, або чаєм. Рекомендується вживати насіння в профілактичних цілях, пропиваючи місячний курс розторопші 3-5 разів на рік, всім хто регулярно випиває алкоголь, а також людям які страждають від хвороб печінки, або жовчного міхура.
  4. Перцева м’ята. Має тонізуючий ефект, допомагає зняти наслідки вживання спиртного, знижує нудоту, і допомагає заспокоїти шлунково-кишковий тракт, після агресивного впливу етанолу. М’яту (свіжу, чи сушену) можна заварювати саму по собі, або в складі трав’яних зборів.
  5. Ромашковий чай. Допомагає заспокоїти нерви, знімає головний біль, покращує сон. Хороший засіб відновлення нервової системи після прийому спиртних напоїв. Продається в розсипному вигляді, або расфасованном в одноразові пакетики. Можна змішувати м’яту з іншими травами і комбінувати з іншими лікарськими засобами.
  6. Фенхель. Рослинний засіб допомагає вгамувати нудоту і заспокоїти шлунок. Фенхель можна додавати в трав’яні збори, або вживати насіння, запиваючи водою. Ця рослина використовується, як приправа, але, це також і лікарський засіб, який допомагає нейтралізувати дію алкоголю на організм і поліпшити загальне самопочуття.
  7. Відвар з примули. Квітуче декоративна рослина первоцвіт (або примула) благотворно впливає на нервову систему, допомагає нормалізувати сон і зняти головний біль. Для приготування відвару первоцвіту необхідно заварювати 1 чайну ложку подрібнених стебел і листя рослини на 1 склянку води. Відвар треба кип’ятити 1-2 хвилини, а потім настоювати протягом двох годин. Приймати по? склянки не частіше ніж 2 рази на день.
  8. Настій горицвіту. Благотворно впливає на серце і судини, заспокоює нерви, нормалізує підвищений тиск. У момент похмілля горицвіт допоможе впоратися з важким фізичними та психологічними наслідками вживання алкоголю. Для приготування настою необхідно заварювати столову ложку меленої листя в склянці окропу, і дати йому настоятися деякий час. У похмільні дні приймати по кілька разів на день, по одній столовій ложці, перед прийомом їжі.
  9. Кора білої верби. Завдяки багатому вмісту саліцилатів, проявляє сильні протизапальні і болезаспокійливі властивості. Кору можна приймати в сухому подрібненому вигляді, запиваючи водою, або чаєм. В аптеці також продається кора білої верби в формі таблеток і капсул. Приймати необхідно кілька разів на день разом з їжею.
  10. Куркума. Популярна харчова приправа прискорює внутрішні метаболічні процеси, захищає печінку, сприяє розщепленню етанолу і виведенню продуктів розпаду. У момент похмілля рекомендується вживати порошкову куркуму, розчинену в апельсиновому соку (? Чайної ложки куркуми на 100 мл соку). Приймати куркуму слід 2-3 рази в день, перед прийомом їжі.
  11. Прийом трав’яних БІТТЕРИ. Спиртові настоянки на трав’яних зборах, призначені для нейтралізації похмільного синдрому та інших медичних цілей. Широке поширення, як протипохмільні трав’яний засіб, біттери отримали в країнах Європи і США. Як правило, продаються в маленьких пляшечках по 0.05 літра. Беручи біттер, потрібно потримати його в роті деякий час, щоб дати лікарських компонентів настойки всмоктатися через мову і ротову порожнину. Якщо відразу проковтнути настоянку, то вживання буде малоефективно. Не варто пити більше однієї порції за раз, так як настойка містить алкоголь, і подальший прийом тільки погіршить становище.
  12. Відвар звіробою. Завдяки багатому складу, ця рослина виявляє седативну і антидепресивну дію, знімає тривожність, притаманну з похмілля, стимулює кровообіг, благотворно впливає на органи шлунково-кишкового тракту. Звіробій допомагає впоратися з неприємними симптомами похмілля, відновити сили і нормалізувати сон.
  13. Настій шипшини. Стимулює роботу печінки і жовчного міхура, допомагає вивести токсини. У похмільні дні рекомендується вживати по півсклянки настояного відвару шипшини кілька разів на добу. Також рекомендується пити шипшину для зміцнення і захисту печінки і жовчного міхура, профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту.
  14. Інші трави і засоби рослинного походження, що володіють протипохмільні властивостями. До таких рослин належать: виноград, цикорій, амла, Андрографіс, айва, аніс, лимонник, і багато інших. Фрукти і овочі надають благотворний ефект на здоров’я, як при регулярному вживанні в їжу, так і в моменти важкого похмілля, допомагаючи нейтралізувати інтоксикацію, наситити організм вітамінами і корисними мікроелементами, і вивести отруйні речовини.

висновки

Існує безліч рослинних засобів, які допомагають впоратися з похміллям і відновити здоров’я і сили після бурхливої ??пиятики, або тривалого запою. Багато з них містять у своєму складі сильнодіючі компоненти, що впливають на обмінні процеси в організмі і на стан нервової системи.

Перед вживанням тих чи інших лікарських препаратів необхідно детально ознайомитися з можливими протипоказаннями, а також проконсультуватися з фахівцем.

Ссылка на основную публикацию