Гречка при гастриті, чи можна і які корисні властивості продукту?

Гречка – дивовижний продукт, який із задоволенням вживає вся країна. Саме ця каша стала у співвітчизників королевою столу, а ось в Європі вона не дуже популярна. Вживати продукт можна в різних дієтах, рекомендована гречка при гастриті. Однак каша, яку першими стали вирощувати жителі Азії, також вимагає особливого підходу, який стосується вибору крупи, а також особливостей її вживання.

Корисні властивості продукту

Цінні якості крупа отримала завдяки своїм складом. У числі компонентів вітаміни групи В, Е і А. Чимало в продукті і цінних мікроелементів (цинку, магнію, калію, кальцію, заліза та ін.). Готова каша рекомендована не тільки при проблемах з шлунково-кишкового тракту, а й при залізодефіцитної анемії. Вживання добре провареної гречки при гастриті з підвищеною кислотністю дозволяє пацієнтові не тільки отримувати цінні якості, а й уникнути подразнення слизової шлунка. Цінується крупа також завдяки:

  • Великій кількості рослинного білка, який живить організм, дає йому енергію. Вегетаріанці ніколи не відмовляються від гречки.
  • Складом, в якому є вітамін РР, він загоює слизову шлунка, відновлює її цілісність, виключає роздратування.
  • Відмінному і майже повного засвоєнню.
  • Відсутності в складі глютену.

Щоб вирішити, чи можна їсти гречку при гастриті, слід повністю оцінити ризики і відправитися на прийом до лікаря. Лікар обов’язково проведе повноцінне обстеження пацієнта, а після призначить йому не тільки лікування, але і дасть рекомендації щодо дієти. Саме ця крупа полюбилася співвітчизникам за свій унікальний смак, аромат, а також цінні поживні властивості і безсумнівну користь.

особливості вживання

Гречка – продукт дуже корисний, каша має масу корисний властивостей, а тому часто прописана людям, які страждають хворобами шлунково-кишкового тракту. Щоб не принесла гречка шкоду при гастриті, слід дотримуватися простих правил її приготування:

  1. Готувати на воді, оскільки молоко і вершки можуть знизити засвоєння продукту.
  2. Вживати можна з невеликим відварною шматочком риби або м’яса нежирних сортів.
  3. Разом з гречкою при гастриті і панкреатиті можна вживати відварні, пропарені або запечені овочі. У такі страви не варто додавати приправи, спеції.
  4. Подавати на стіл добре проварену крупу, але тільки в теплому вигляді.
  5. Для легкого засвоєння і виключення побічних ефектів попередньо подрібнити відварену кашу, для чого зручно використовувати кухонну машину або блендер. Можна застосовувати і сито.


Важливо подавати кашу в добре підготовленому вигляді, можна навіть в напіврідкому стані. Щоб зробити блюдо смачним і ще більш поживним, можна додати до нього трохи масла або нежирних вершків.

Купувати для приготування слід не пересмажену крупу, можна купити навіть термічно необроблену. У такому продукті чимало цінних речовин, мікромінералів, вітамінів, які принесуть користь для організму.

Особливості приготування і вживання гречки при гастриті

Перш ніж приступити до готування, потрібно точно дізнатися у лікаря, можна їсти гречку при гастриті. Цей продукт є нейтральним, оскільки не несе небезпеки для пацієнтів. Однак все ж варто проявити максимальну обережність, особливо якщо мова йде про вживання каші при загостренні або особливих формах захворювання.

підвищена кислотність

Існує кілька основних правил прийому гречаної каші при гастриті з підвищеною кислотністю, всі вони вимагають суворого дотримання. До таких відносять:

  • Використання крупи при приготуванні супу, який готується на нежирному м’ясі, овочах. Для заправки можна робити зажарку, замість неї краще використовувати нежирні вершки, рослинне масло.
  • Варити каші не на молоці, а на воді, залишаючи після приготування трохи води.
  • Добре проварювати крупу, яку краще зробити розпадається, ніж залишити твердоватим. У другому випадку блюдо тільки завдасть шкоди організму.
  • Використовувати в якості доповнення нежирні сорти м’яса. Ідеально застосовувати м’яку курку, яку попередньо слід проварити, запекти в духовці або пропарити.
  • Використовувати зварену гречку для приготування котлет на пару. Для цього необхідно фарш індички або курки змішати з перемеленої кашею, трохи посолити і відправити готуватися на парову баню.

Будь-яке загострене стан шлунково-кишкового тракту вимагає виключення з раціону страв з приправами, великою кількістю солі, перцю, оцту, соєвого соусу, пр. Використовувати ароматне доповнення можна буде тільки після поліпшення стану хворого. Унікальна особливість правильно приготовленої гречки – це можливість усунення печії та болю.

знижена кислотність


Це трохи інший стан, коли виробляється невелика кількість секрету. Але і така недуга вимагає особливого підходу і дієти, оскільки пов’язаний із запаленням слизової верхнього відділу шлунка.

Безпосередньо пов’язана хвороба з недостатньою кількістю ферментів, які необхідні для переробки їжі. Доктора дають рекомендації щодо харчування, вони дозволяють вводити в меню крупу, однак важливо звернути увагу на консистенцію страви. Оскільки можуть виникнути питання з переварюванням, потрібно подавати на стіл в’язке блюдо, яке не буде перевантажувати шлунок і створювати відчуття тяжкості. Як і у випадку з вживанням гречки при підвищеній кислотності, необхідно дотримуватися таких правил:

  1. Готувати супи, використовуючи негусті грибні або м’ясні (але нежирні) бульйони;
  2. Для заправки каші використовувати масло рослинне, не вершкове масло;
  3. Можна використовувати овочі та гриби як гарнір;
  4. Доповнювати блюдо можна зеленню петрушки, кінзи, селери, базиліку, петрушки.

В якості додаткових заходів обережності пропонується скористатися такими порадами: перекушування робити постійно, але порції повинні бути невеликими. Їжа повинна бути ретельно пережована, оскільки процес перетравлення їжі починається вже в роті. Велика кількість корисних напоїв не тільки урізноманітнюють меню, але і зробити його повноцінним. Рекомендовано до страви з гречки подавати узвари, компоти, киселі, соки. Суворе дотримання дієти, прописаної лікарем, а також фізична активність зможуть стати основою для одужання.

Страви з гречки при гастриті

Крупа може бути використана в різних варіаціях. Часто з неї готують каші, але кулінарія пропонує урізноманітнити меню хворого і приготувати йому супи, котлетки, каші, запіканки, зрази та ін. Однак запропоновані рецепти можна назвати універсальними, оскільки їх вживати потрібно при певному захворюванні

Гастрит з підвищеною кислотністю

Невелика кількість каші обсмажити на деку або використовувати для цього сковороду. Не додавати ніяких приправ і масла. Використовувати для обсмажування необроблену крупу, після термічної обробки вона повинна одержати не темно-коричневий, а золотистий відтінок. Готовий продукт перебити в кавомолці до стану крупи. З неї можна зробити коржі, використовувати її для приготування котлет або вживати в сирому вигляді разом з іншою їжею. Вживати по кілька чайних ложок, запиваючи водою або компотом.

Гастрит зі зниженою кислотністю

Готувати продукт не обов’язково тільки за допомогою термічної обробки. Можна використовувати й інший спосіб, особливо коли необхідно отримати від страви максимальну кількість цінних і поживних елементів. Для приготування каші використовувати 300 мл води (вона повинна бути гарячою), а також 3 ст. л. каші. Ємність закрити кришкою і залишити на цілу ніч.

Готова гречка перебивається в блендері до напіврідкого стану. Замість води можна використовувати гаряче молоко в тій же пропорції. Для кожного прийому їжі рекомендується робити нову порцію каші за таким рецептом. Якщо є крупу в невідварений стані складно, можна порцію зменшити, а вживати страву слід кожен день протягом двох тижнів.

Гречка при загостренні гастриту

При загостренні хвороби пацієнт може відчувати біль, у нього з’являється метеоризм, відрижка, неприємний подих. У цьому час дієта повинна бути особливо жорсткою. Вживання будь-якої їжі повинно бути порційних, неприпустимо переїдання, в тому числі і гречаною кашею. Вживати продукт слід строго в перетертої або подрібненому стані.

Ссылка на основную публикацию