Ісландський мох від кашлю, його застосування при кашлі у дітей і дорослих

Поява у людини такого дратівної симптому, як кашель, має розглядатися як сигнал про те, що в організмі почався розвиток якого-небудь захворювання. Якщо не звертати уваги, то можна промучувати досить довгий час, до того ж, затяжний кашель стане свідченням не простого ГРВІ, а чогось більш серйозного. До цього додадуться безсонні ночі, незручність при розмові, неможливість нормального прийняття їжі і так далі.

Існує безліч ліків, що допомагають позбутися від даного прояви хвороби, серед яких є ісландський мох від кашлю. Він здатний позбавити людину як від простудного, так і від алергічного кашлю. Його цілющі властивості виявляться як не можна до речі і при змішаній формі, яка найчастіше викликається великою кількістю консервантів в їжі, а також впливом негативної екологічної обстановки. При таких умовах пошук та вибір вірного кошти для лікування займає чимало часу, адже потрібно не просто ліквідувати симптом, а й комплексно впливати на причину його появи.


У складі моху присутня велика кількість натуральних природних компонентів

Ісландський мох: теорія

Ісландський мох (наукова назва цетрария) – це багаторічний лишайник, зустрічається в Європі, Африці, Азії, Австралії і, зрозуміло, Ісландії. Те місце, де він росте, вважається чистим в плані екології, оскільки рослина досить вибагливо до навколишнього середовища. З давніх часів використовується в якості харчової добавки тим, хто переніс яке-небудь серйозне захворювання, оскільки відмінно відновлює організм. Приготована суміш виглядала як слиз, яка огортала носоглотку і оболонку горла, пом’якшуючи тим самим роздратування. Мох містить в собі такі елементи:

  • вітаміни груп A, B, C;
  • крохмаль;
  • йод;
  • віск;
  • усеівокіслий натрій;
  • тонізуючі кислоти;
  • ферменти.

Таке велике скупчення позитивних елементів дозволяє ісландському моху боротися з багатьма бактеріями і вірусами, зменшувати запалення тканин і підвищувати імунітет людини.

Завдяки своїм складом, цетрария успішно позбавляє людину від кашлю самої різної етіології (появи). Так, наприклад, лікарі радять вживати сироп з ісландського моху тим, у кого кашель викликаний наступними захворюваннями:

  • грип,
  • застуда,
  • плеврит,
  • бронхіт,
  • ангіна,
  • запалення носоглотки,
  • алергія,
  • вірусна респіраторна інфекція,
  • коклюш,
  • пневмонія,
  • бронхіальна астма,
  • обструкція легкого,
  • туберкульоз.

Само собою зрозуміло, що при виборі способу прийому цього засобу необхідно дізнатися у фахівця точний діагноз, який також підкаже оптимальне дозування.

Де відшукати ісландський мох

За Цетрарія зовсім необов’язково їхати до Ісландії, рослина можна відшукати практично в кожній аптеці будь-якого міста. Повсюдно продається сироп, створений на основі ісландського моху. Проте, його можна заготовити і самостійно. Він росте на землі або ж на пнях. Найчастіше зустрічається в заболоченій місцевості і соснових лісах. Щоб зробити лікарський склад, необхідно взяти лише коріння, які можна акуратно зрізати за допомогою ножиць.

Після цього зібрану масу необхідно ретельно перебрати: почистити від дрібного сміття, прибрати листочки і палички, а також інші сторонні частинки. Мити при цьому коріння не потрібно. Далі рослина розкладається в місці з хорошою циркуляцією повітря, бажано навіть на сонечку. Залежно від того, яка температура підтримується, сушити коріння можна від кількох годин до доби. При цьому його потрібно перевертати кожні 2-3 години.


Так виглядають дрібно нарізані і засушені корені ісландського моху

Коли корінці повністю висохнуть, їх необхідно упакувати в тканинні мішечки і покласти в темне прохолодне місце (в холодильник класти ні в якому разі не можна).

Кому можна використовувати

Ірландський мох не має ніяких протипоказань. З давніх ще пір ця рослина використовувалося для лікування кашлю у вагітних і тих, хто перебуває в періоді лактації. Правильно приготовлений рецепт, як кажуть відгуки приймали цей засіб людей, не принесе ніякої шкоди, зате позитивний ефект стане помітний практично відразу ж.

Єдине – при лікуванні кашлю у маленьких діток варто готувати більш “смачні” відвари (про них трохи пізніше), оскільки смак дітям може здатися дуже не до вподоби. Також додавання всього однієї ложки меду або цукру здатне ліквідувати гіркуватий присмак, не знижуючи при цьому ефективності кошти.

Народні рецепти при різних захворюваннях

туберкульоз

У 2-х склянках окропу заварюються 4 ст.л. моху, після чого відвар кип’ятять на плиті приблизно 5 хвилин. Далі засіб необхідно процідити крізь марлю і пити тричі на добу по кілька ковтків.

бронхіт

Стакан молока і 1 ст.л. подрібнених коренів лишайника змішуються в емальованому посуді і витримуються на плиті протягом 30 хвилин. Після цього теплий напій потрібно приймати перед сном. Рецепт підійде для маленьких дітей.

Бронхіальна астма

У склянку окропу потрібно додати 2 ч.л. лишайника, після чого настояти протягом 30-ти хвилин. Приймати потрібно по 2 ст.л. 6 раз в день до їди. Продовжувати прийом фолієвої кислоти повинен протягом 10-ти днів.


Ісландський мох не вигоїть від основного захворювання, але знизить інтенсивність симптому – кашлю

кашлюк

При цьому захворюванні слід приготувати чай. 1 ч.л. цетрарии і чебрецю кладуться в стакан, після чого заливаються крутим окропом. Далі потрібно дати відвару настоятися 5 хвилин, процідити і пити 3 рази на добу по склянці.

Алергічний і простудний кашель

2 ст.л. подрібнених коренів моху заливаються 1 л води і доводяться до кипіння. Як тільки відвар закипить, посуд потрібно накрити кришкою і тримати на слабкому вогні ще 50-60 хвилин. Ознакою готовності кошти стане в’язка, киселеподібний форма. При застуді та ГРВІ застосування виглядає наступним чином: 1-2 л на добу, при алергічному кашлі – 0,5-1 л. Смаком відвар не відрізняється, тому можна або додати води, або ложку меду.

Універсальні рецепти народної медицини

Якщо рецепт, виписаний лікарем, містить відомості про можливості прийому ісландського моху від кашлю, то його можна приготувати одним із таких способів:

  1. 2 ст.л. лишайника заливаються 250 г молока і ставляться на вогонь. Варити потрібно приблизно півгодини. Одержаний відвар приймається перед сном. Внаслідок цього значно знижується інтенсивність кашлю;
  2. при сильних нападах кашлю допоможе спеціальна настоянка. Для її приготування 40 г рослини заливаються однією склянкою спирту. Суміш необхідно настояти тиждень, після чого приймати під час нападів по 10 крапель;
  3. суміш з ісландського моху і мати-й-мачухи, приготована в пропорції по 1 ст.л. на літр води, вариться на плиті. Пити потрібно по одній склянці після пробудження. Така процедура послабить ранковий кашель і зробить процес відходження мокроти більш легким.


Набутий в аптеці ісландський мох можна заварювати самими різними способами

Яким би нешкідливим не здавався ісландський мох, його застосування може бути виправдане тільки після консультації з лікарем. Незайвим буде почитати відгуки про препарат, де люди діляться своїми враженнями про засобі. Незважаючи на те, що протипоказання відсутні, надмірна концентрація вітамінів та інших елементів може не тільки не принести користь, але і послужити на шкоду.

Відгуки

Марина: “Довго дивувалася цьому чудодійного засобу, якось не вкладалося в голові його назву. З дитинства звикла до м’яті, звіробою, шалфею, і до решти, але мох … Незвично, але виявилося дієво. Приготований відвар вже на третю добу практично повністю знищив кашель, я могла спокійно спати і не заходилася в припадках при розмові з близькими. Загалом, дуже порадувало засіб, буду користуватися ще! “

Олена: “Засіб відмінне, але ось смак … Досить специфічний, я б сказала. Та й зовні мені коріння здалися якимись підозрілими. У перший раз я навіть мало не відмовилася від пиття, але потім все ж пересилила себе. При подальшому використанні просто додавала цукру в відвар. Так набагато приємніше п’ється. А кашель знімає на “УРА”, за кілька прийомів повністю пройшов “.

Ганна: “Жахливий кашель, який був названий терапевтом простудних, лікується по-різному, але мій лікар порадила ісландський мох. Я чула про цю рослину раніше, але пити не доводилось. Зараз вже спробувала і можу сказати наступне: пити його потрібно великими ковтками, щоб смак не відчувати. Робити відвар потрібно в точності за рецептами, інакше можна зіпсувати (я так викинула кілька порцій). Пити потрібно теплим. У мене кашель пройшов за добу, правда, потім в горлі саднило кілька днів “.

Ссылка на основную публикацию