Меню при панкреатиті на тиждень

Зразкове меню при панкреатиті на тиждень має складатися з урахуванням особливостей перебігу хвороби. На перший погляд, здається, що підібрати харчування на сім днів досить важко, адже важливо враховувати рекомендації гастроентеролога і дієтолога. Не слід думати про те, що меню буде одноманітним на всіх стадіях хвороби.

Багато продуктів, які виявляються під забороною при загостренні, дозволені в період ремісії.

Варто пам’ятати про те, що при гострому панкреатиті показано лікувальне голодування.

Дозволені продукти і рекомендації з їхнього приготування

Панкреатит являє собою патологію, при якій ферменти, що виробляються підшлунковою залозою, активізуються передчасно: орган, замість переробки їжі, переробляє себе.

Необхідно пам’ятати про те, що хворим з панкреатитом варто відмовитися від деяких звичних способів приготування страв, про смаженої їжі доведеться забути назавжди. Варто задуматися про придбання пароварки або мультиварки, тому що продукти, приготовані на пару, зберігають найбільшу кількість вітамінів і корисних речовин, безумовно, є корисними. Можна вживати запечені в духовці м’ясо і рибу: продукт потрібно загорнути в харчову фольгу і запікати до готовності. Додавати до цих страв будь-які приправи заборонено.

Не варто забувати про те, що дієта при панкреатиті не може бути тимчасовим явищем.

Пацієнту доведеться назавжди відмовитися від шкідливих продуктів: тільки зробивши цей серйозний крок, хворий зможе побороти недугу.

Їжа повинна бути легкозасвоюваній і простий, необхідно категорично відмовитися від солінь і копченостей, фрукти і овочі заборонено вживати в свіжому вигляді, тому що їх соки дратують підшлункову залозу.

Список продуктів, які можна вживати при панкреатиті, виглядає наступним чином:

  1. Цільнозерновий хліб (підсушений).
  2. Незбиране молоко і кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру.
  3. Супи на овочевому бульйоні.
  4. Нежирне м’ясо (курятина, телятина).
  5. Риба.
  6. Мед.
  7. Каші.
  8. Сухофрукти.
  9. Яйця.
  10. Кисіль, трав’яні відвари, чай.

Список продуктів, від яких необхідно відмовитися, виглядає наступним чином:

  1. Свіжа випічка.
  2. Житній хліб.
  3. Міцні бульйони.
  4. Перлова, пшеничне і кукурудзяна каші.
  5. Жирне м’ясо.
  6. Консерви, ковбаси, копченості.
  7. Морепродукти, жирна риба.
  8. Сливки, сметана, майонез.
  9. Нерафінована олія.
  10. Білокачанна капуста, редис, щавель, баклажани, бобові.
  11. Кислі фрукти.
  12. Кондитерські вироби.
  13. Міцний чай і кава, газовані напої.
  14. Алкоголь.
  15. Прянощі і спеції.

Пацієнтам показано дробове харчування, їсти потрібно 5-6 разів на день, але невеликими порціями.

Не слід забувати про повну відмову від куріння.

тижневе меню

Меню на тиждень для кожного хворого має складатися індивідуально, з урахуванням стану пацієнта і особливостей перебігу хвороби.

Складанням меню повинен займатися гастроентеролог або дієтолог.

Раціон хворого може приймати наступний вигляд.

понеділок:

  • парові биточки з м’яса птиці нежирних сортів, вівсяна каша на воді, відвар трав;
  • запечене м’ясо, знежирений сир, кисіль або компот;
  • суп на овочевому бульйоні з фрикадельками, морквяне пюре, чай;
  • яблука чи груші, запечені в духовці з додаванням невеликої кількості меду;
  • відварну картоплю, гречана каша.

вівторок:

  • білковий омлет, каша рисова на молоці, кисіль;
  • відварна курка, запіканка сирна, відвар з трав;
  • пюре з солодких яблук;
  • морквяний суп пюре, відварений буряк, відварна телятина, чай;
  • відварну картоплю і запечена риба.

Середовище:

  • сирний пудинг, ячна каша, компот;
  • яєчний омлет, відвар шипшини;
  • пюре з картоплі, грудка, приготована на пару, вівсяний суп;
  • відварене яйце, молочний чай;
  • пюре з кабачка, відварене м’ясо.

четвер:

  • гречана каша, парові котлети, чай;
  • кефір не більше 2% жиру, знежирений сир;
  • суп на овочевому бульйоні, макарони з твердих сортів пшениці, відварна риба;
  • банан, відвар шипшини;
  • котлети, приготовані на пару, ячна каша, відвар шипшини.

п’ятниця:

  • відварна риба, рисова каша, відвар шипшини;
  • сирна запіканка, кисіль;
  • відварене яйце, морквяне пюре;
  • овочевий суп, відварне м’ясо, пюре з кабачка, чай;
  • тефтелі, макарони з твердих сортів пшениці, запечені груші.

субота:

  • рибні котлети, приготовані на пару, овочеве пюре, компот;
  • омлет з 2 яєць, фруктове пюре, чай;
  • суп на курячому бульйоні, картопляне пюре, запечене яблуко;
  • морквяно-яблучний пудинг, чай;
  • тефтелі відварні, вівсяна каша, кисіль.

Неділя:

  • відварна куряча грудка, макарони, чай;
  • сирна запіканка, морквяне пюре, відвар шипшини;
  • рисова каша з молоком, запечена груша;
  • відварене яйце, пюре з кабачка, кисіль;
  • нежирний сир, кефір.

Варто враховувати, що результат хвороби безпосередньо залежить від дотримання пацієнтом рекомендованої дієти при панкреатиті. Безумовно, приблизний раціон представлений виключно для ознайомлення, тому що меню для кожного пацієнта підбирається індивідуально, залежно від тяжкості стану хворого, фази захворювання, непереносимості будь-яких продуктів.

Основні рекомендації по харчуванню

Необхідно пам’ятати про те, що основною метою дієти є зменшення навантаження на підшлункову залозу, зниження навантажень на систему травлення.

Тому є правила, обов’язкові для всіх, хто бажає позбавитися від запалення підшлункової залози:

  1. Пацієнт повинен відмовитися від вживання простих вуглеводів. Звичний цукор корисно замінити сорбітом.
  2. Їсти потрібно часто, але малими порціями, вставати з-за столу з легким відчуттям голоду.
  3. Вживати запечену, відварену і приготовлену на пару їжу.
  4. Вживати страви комфортної температури.
  5. М’ясо слід вживати без шкірки.
  6. Не використовувати в їжу субпродукти.
  7. У період загострення слід виключити з раціону овочі та фрукти.
  8. Показаний повна відмова від вживання кави, какао, алкоголю і газованих напоїв.
  9. Відмовитися від вживання приправ, обмежити вживання солі.

Варто зауважити, що пацієнти з хронічним перебігом панкреатиту можуть розширювати свій раціон, додаючи в меню інші страви.

Харчування в період загострення

У разі загострення панкреатиту показаний повна відмова від їжі на 2-3 дня.

Головне в цей момент – не допустити зневоднення організму.

У цей період необхідно стежити за кількістю випивається їжі, краще віддати перевагу мінеральній воді без газу.

Після закінчення цього часу слід починати вживати їжу: їсти потрібно часто, але невеликими порціями. Слід виробити певний режим прийому їжі, їсти треба в один і той же час, щоб знизити навантаження на залозу.

У період після загострення потрібно відмовитися від запечених страв, фруктів і овочів, тому що ці продукти, можуть спровокувати повторне загострення. Слід відмовитися від вживання міцного чаю і кави.

Слід віддати перевагу:

  • відварів з трав;
  • слизових напоїв (кисіль);
  • чаю з додаванням молока.

Під суворою забороною вживання алкоголю і куріння.

Ссылка на основную публикацию