Пальмова олія: виробництво, склад, користь і шкода

Все частіше останнім часом ми стикаємося з пальмовою олією. Воно входить до складу багатьох продуктів харчування. Про користь і шкоду пальмового масла думки розходяться. Одні фахівці вважають, що воно надає на організм людини позитивний вплив, а інші невпинно твердять про його шкоду. Чи небезпечний цей продукт взагалі і чим шкідливо пальмова олія?

Шкода пальмового масла для здоров’я людини доведено за допомогою проведених досліджень. Навіщо використовують цей продукт, якщо наслідки від нього настільки сумні? У яких продуктах харчування міститься пальмова олія?

Що таке пальмова олія?

Що таке пальмова олія? Пальмова олія – ??це рослинний продукт, одержуваний при обробці плодів олійної пальми. Цей продукт добувають протягом декількох століть. Широке застосування пальмова олія знайшло не тільки в технічній промисловості, але і в харчовій: обумовлено це в першу чергу дешевизною цього продукту. Воно використовується при виготовленні косметичних засобів і біологічного палива.

Величезний мінус виробництва – знищення великої кількості тропічних лісів. В останні тисячоліття ситуація погіршується, що пов’язано з ростом попиту на даний продукт. пальмовий олеїн – що це таке? Це переробка пальмового масла за допомогою дешевого або дорогого способу. Як зрозуміти яка технологія була застосована? В першу чергу орієнтуватися необхідно за вартістю продуктів. Як правило, якісна продукція коштує на порядок дорожче.

Склад пальмового масла

Пальмова олія з чого зроблено? Виготовляється цей продукт з м’якоті плодів. В результаті виходить помаранчева або червона маса, яка має солодкий смак і має запах, що нагадує вершкове масло.

Склад пальмового масла кардинально відрізняється від пальмоядрового. Перший продукт виходить шляхом віджиму м’ясистої плодової структури, яка міститься в насінні цієї ж пальми. Вартість і властивості кінцевих продуктів різні.

Як і у будь-якого іншого рослинного продукту, в хімічний склад пальмового масла, включена суміш рослинних жирів, серед яких присутні:

  • Стеарин. пальмовий жир – твердий фіксатор. Плавиться при температурах в 50 градусів.
  • пальмовий олеїн (Рідка фіксація) плавиться при температурі в 21 градус.

Хімічний склад містить живильні компоненти. Вони роблять цей продукт корисним для людини. Найбільше до складу входить токотрієноли. Вони являють собою потужні імуностимулятори та антиоксиданти натурального походження

По складу натуральний продукт нагадує вершкове масло. Він проводиться в різних видах, які різні між собою температурою плавлення, що надає безпосередній вплив на якість.

Пальмова олія (фото крупним планом)

Види пальмового масла

Вживання пальмового масла в продуктах харчування здійснюється в наступних видах:

  • Стандартний (температура плавлення пальмового масла 39 градусів). Використовується для смаження і випічки.
  • Пальмовий олеїн (плавлення відбувається при температури 24 градуси). Застосовується в кулінарії для смаження м’ясних продуктів і тесту.
  • Пальмові стеарин (плавиться при температурних показниках в 52 градуси). Використовується в харчовій промисловості, металургії та косметології.

Виробництво пальмового масла почалося давно, ще на території Стародавнього Єгипту. У давні часи цей продукт поставляли з центральних зон материка. Чому він став настільки популярний? Завдяки дешевизні. Виробникові вигідніше скоротити витрати на виготовлення продуктів харчування. А купувати таку продукцію чи ні вже наша справа.

Чи можна вживати в їжу пальмове масло?

Натуральний продукт в даний час на території РФ не дуже популярний. Глобальне використання пальмового масла відбувається в США. Наш продовольчий ринок поступово заповнюється рафінованим продовольством. До складу таких продуктів входить пальмова олія. Навколо цього компонента ведуться дискусії про користь і про шкоду пальмового масла. Чому фахівці сумніваються?

Потрібно дивитися правді в очі. Пальмова олія, насправді, являє собою досить корисний продукт, але тільки в тому випадку, коли він проходить належну обробку і багаторівневу очистку. Таке масло коштує досить дорого, тому і не рентабельно. Та й після виробленої обробки від поживних і корисних для людини компонентів практично нічого не залишається.

Провідні фахівці радять відмовитися від пальмового масла. Склад цього продукту не вселяє довіру, тому не варто піддавати себе і своїх близьких на небезпеку. При наявності можливості намагайтеся виключати продукти, що містять рослинні жири з раціону. Якщо це не можливо, то постарайтеся звести їх кількість до мінімуму.

Якщо ви хочете щось «смачненьке», купите цукерки або шоколад без вмісту пальмового масла. Смак такого продукту буде менш вираженим, але зате він принесе користь. Ті продукти, які містять пальмову олію, як правило, припадають до душі і дітям і дорослим, так як мають більш яскраві смакові якості. Не варто купуватися на ці хитрощі. Їжа, в першу чергу повинна бути корисною, а вже тільки потім смачною.

Чи шкідливо їсти продукти, у складі яких є пальмова олія? Якщо так, то чому?

Шкода пальмового масла

  • Перенасичення жирами. Шкода пальмового масла для здоров’я людини очевидний. Насичені жири дуже шкідливі для серцево-судинної системи. Незважаючи на те, що пальмова олія не так небезпечно, як гідрогенізований соєвий продукт, включення його в раціон, призводить до сумних наслідків. Пальмова олія підвищує рівень холестерину.
  • Важко перетравлюється. Процеси очищення перетворюють пальмову олію в важкий продукт, який практично не містить корисних компонентів. Цей продукт небезпечний для людей, які страждають порушеннями травної системи. Якщо його включати в раціон у великих кількостях, то, як правило, після прийому їжі людина страждає від метеоризму.
  • Може стати причиною інтоксикації. У окисленні стані пальмовий олеїн може порушити біохімічні і фізіологічне функціонування організму. Небезпека полягає в порушенні з боку нирок, серця, легенів, печінки. Репродуктивні функції також знаходяться під загрозою. Пальмовий олеїн підвищує кількість фосфоліпідів, жирних кислот і цереброідов в організмі.

Користь пальмового масла

Чим корисно пальмова олія? У його склад входить вітамін А, який зміцнює захисні функції організму і вітамін Е, необхідний для підтримки кісткової системи та зорових функцій. Корисність пальмового масла на цьому не закінчується. Цей продукт не підвищує рівень холестерину, так як в його склад входить невелика кількість жирних кислот. Пальмовий жир пом’якшує і зволожує кінний покрив. Корисним пальмова олія є і для структури волосся.

У Росії є багато продуктів харчування, які не включають в себе шкідливі компоненти. Для того щоб убезпечити себе необхідно навчитися розпізнавати пальмову олію в складі.

Для того щоб докладніше дізнатися чим небезпечне пальмова олія, дивіться відео.

Продукти з пальмовою олією

Найчастіше пальмова олія міститься в тих продуктах харчування, до складу яких за технологією входить вершкове масло. Недобросовісний виробник замінює натуральний продукт на більш дешеву сировину стеарин. У яких продуктах міститься пальмова олія? До такого продовольства можна віднести сири, згущене молоко, морозиво, цукерки, кондитерські вироби і крему, сири, йогурти, фаст-фуд, сир. Входження пальмового олеина в шоколад не виняток. Навіть якщо на етикетці склад продукту містить вершкове масло, його кількість буде мізерно мало. Основним компонентом, використовуваним при приготуванні продукту, буде пальмова олія. Проводять таку продукцію практично всі компанії. З них слід виділити всесвітньо відомий бренд Nestle.

Часто в дитяче харчування додають пальмову олію. Як зрозуміти чи входить воно до складу, якщо на етикетці цього не вказано? За вартістю продукції. Дорогий товар, як правило, виготовлений з натуральної сировини.

Пальмова олія шкідливо або корисно? При правильній обробці цей продукт не завдасть шкоди людському здоров’ю. Але на такий технологічний процес йде багато фінансових витрат, тому найчастіше його замінюють спрощеним. Пам’ятайте корисно нам пальмове масло тільки в чистому вигляді, а після обробки немає! Технологічний процес дуже важливий, тому виробник повинен дотримуватися всі пункти до найдрібніших нюансів. Робитися подібне буде тільки тоді, коли витрати на виробництва будуть повністю виправдані. Тому не слід віддавати перевагу дешевим продуктам харчування, так як в них шкідливий пальмове масло міститься 100%.

Ссылка на основную публикацию