Принципи раціонального харчування при урологічних патологіях у чоловіків

Все більшого значення приділяється принципу харчування пацієнта, що робить вплив на протікання урологічних патологій в передміхуровій залозі. Пов’язано це з тим, що в ході численних наукових дослідженнях було виявлено, що надходження в необхідному обсязі вітамінів, жирних кислот сприятливо позначаються на роботі простати. Таким чином, дієта при простатиті та аденомі простати покликана поліпшити процеси кровотоку в органах малого таза.

Роль дієтичного харчування в лікуванні урологічних патологій

Харчування для кожної людини відіграє величезну роль в отриманні життєво необхідної енергії, одержуваної шляхом розщеплення продуктів харчування до найпростіших елементів. Під час протікання захворювання організм активізує захисні функції і у подвоєному режимі витрачає енергію на регенерацію пошкоджених тканин в осередках запалення. При цьому величезне значення має не тільки кількість споживаних продуктів, але і якість: склад (білки, жири, вуглеводи), присутність штучних добавок, харчових барвників, рівень канцерогенності. Дієта при аденомі простати і запаленні тканин передміхурової залози (простатит) практично не розрізняються.

Для кожної урологічної патології потрібен особливий підхід у підборі правильного харчування. Лікарі з особливою ретельністю аналізують вихідну клінічну картину пацієнта: вік, стадія перебігу недуги, наявність супутніх захворювань, наявні шкідливі звички, рецидивні ситуації. І на підставі проведених досліджень і отриманих даних безпосередньо від хворого фахівець коригує режим харчування таким чином, щоб він не просто гальмував процеси запалення в простаті, а й сприяв швидкому відновленню організму після проведеного курсу лікування

Принципи правильного харчування при аденомі простати

Доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ) або аденома являє собою новоутворення, утворене в залозистому епітелії. Розростання доброякісної гіперплазії простати виникає в процесі здавлювання сечівника ущільнився тканиною під впливом запальних процесів. Оскільки пухлина доброякісна, її розвиток не викликає процес розростання метастаз, проте дане захворювання теж несе в собі небезпеку для чоловіка. З цієї причини при аденомі передміхурової залози вкрай важливо уважно поставитися до рекомендацій лікаря щодо режиму харчування.

дозволені продукти

Надмірна вага провокує багато патологій в організмі людини. Жир містить речовини, які надають канцерогенний вплив на здорові клітини, тому харчування при аденомі простати у чоловіків має бути збалансованим, багатим клітковиною і вітамінами.

Лікарі виділяють наступні важливі аспекти правильного харчування при діагностуванні гіперплазії передміхурової залози:

дозволені продукти лікувальна користь
Нежирні сорти м’яса: куряче філе, індичка, кролик, телятина. Клінічними дослідженнями було доведено, що надмірне споживання червоного м’яса з підвищеною жирністю викликає ожиріння і як результат негативно позначається на роботі передміхурової залози. Жири повинні бути присутніми в щоденному раціоні, але в встановлених лікарем обсягах (при цьому акцент більше робиться на рослинні джерела жиру)
Морепродукти і риба: креветки, мідії, скумбрія, тунець, лосось, оселедець Дари моря володіють підвищеним вмістом цинку і селену, які здатні запобігти прогресуванню пухлини і зменшити набряклість простати. Якщо немає фінансової можливості часто купувати рибу, то можна використовувати біологічно активні харчові добавки. Вкрай важливо узгодити прийом даних препаратів з лікуючим лікарем
Фрукти, овочі, ягоди Рослинна їжа надає антіоксідатівное вплив завдяки вмісту таких корисних речовин як вітамін Е, С, лікопін. Крім того такі продукти як буряк, гарбуз, кабачки сприятливо впливають на перистальтику кишечника
Молочні продукти: кефір, сметана, кисле молоко Молочні продукти до сих пір викликають активні суперечки у лікарів онкологів. Деякі стверджують, що молочна сироватка збільшує ризик виникнення урологічних патологій і в цілому негативно впливає на організм, інші навпаки заявляють про користь
Крупи: рис, гречка, вівсянка Страви, приготовані з круп, багаті корисними мікроелементами, амінокислотами, клітковиною. Дані речовини попадя в організм хворого, виводять токсини і шлаки

Лікарі рекомендують не забувати про питний режим. Добова норма повинна складати близько 2 літрів води. Що стосується загальних рекомендацій, до них відносяться:

  • їжа повинна подаватися тільки в теплому вигляді;
  • забороняється смажити продукти;
  • харчування має бути збалансованим і дробовим: кожні 3-4 години невеликими порціями;
  • допускаються розвантажувальні дні при вираженій болючою симптоматиці в сечовому міхурі: тверду їжу дозволяється замінити йогуртом, а випивати за добу необхідно близько 2,5 літрів рідини у вигляді киселів, зеленого чаю, морсів.

Шкідлива їжа

Існує ряд продуктів, які посилюють перебіг доброякісної гіперплазії передміхурової залози у чоловіків. Щоб уникнути негативних наслідків лікарі рекомендують урологічним пацієнтам з харчового раціону виключити: жирні сорти сирів, червоне м’ясо і бульйони на їх основі, алкогольні напої, бобові, міцні чаї та кава, консервовані продукти, велика кількість спецій і солі, овочі і фрукти з підвищеною кислотністю .

Слід пам’ятати, що при гіперплазії передміхурової залози можна наїдатися на ніч і випивати велику кількість води, щоб уникнути перевантаження сечового міхура в нічний час.

Особливості дієти при простатиті

Простатит – хронічне або гостре запалення передміхурової залози інфекційної або атипової етіологіі.В оздоровлюючих цілях слід пам’ятати про те, що неправильне харчування, переїдання сприяє виникненню закрепів, які викликають застійні процеси в органах малого таза та посилюють запальні процеси в простаті. Надлишок шкідливих жирів відкладається на стінках судин у вигляді бляшок, які порушують процес циркуляції крові, який повинен насичувати тканини простати необхідними корисними мікроелементами.

Надмірне вживання алкоголю негативно позначається на сечостатевій системі, провокуючи цистит, пієлонефрит. Таким чином, недотримання правил раціонального харчування не тільки загострює стадію протікання простатиту, але і значно ускладнює терапевтичний курс.

Рекомендована їжа і продуктові заборони

Лікарі при складанні набору рекомендованих продуктів раціонального харчування для хворих на простатит роблять акцент на тому, що їжа повинна бути приготовлена ??термічно (відварювання, парова обробка), механічно (протирання, перекручування) щадним шляхом. Їжа не повинна бути надмірно гарячої або навпаки холодної щоб уникнути роздратування слизових кишечника і подальших проблем з переварюванням. Фахівці рекомендують: овочеві супи, парові котлети і тефтельки з нежирних сортів м’яса, тушковані овочі, свіжі фрукти, ягоди, домашні соки і морси. Слід виключити консервовані продукти, багаті шкідливими нітратами.

Урологічні пацієнти повинні випивати велику кількість води для виведення шлаків, токсинів з організму і попередження застоїв сечі. Результатом простатиту будь-якої форми протікання часто виступають еректильна дисфункція. Урологи рекомендують кілька разів на тиждень додавати в чоловічий раціон петрушку, пастернак, хрін, які позитивно позначаються на потенції.

Свіжі овочі, фрукти, велика кількість клітковини позитивно позначаються на роботі кишечника, сечостатевої системи. В результаті у пацієнта спостерігається зниження запальних процесів в простаті. Крім того правильний режим харчування є відмінним засобом попередження розвитку ракових пухлин в органах малого таза.

Що стосується харчових заборон, то лікарі виділяють наступні продукти:

  • бобові (можуть викликати запори);
  • міцні м’ясні і грибні бульйони;
  • газовані напої (роздратування кишечника);
  • тугоплавкі жири;
  • міцний чай і каву;
  • гострі і солоні страви;
  • побічні продукти, одержувані при обробленні туші (внутрішні органи: нирки, легені, печінка);
  • щавель;
  • хлібобулочні вироби.

висновок

Грамотний підхід до системи харчування – запорука швидкого одужання при урологічних патологіях. Продукти, багаті корисними мікроелементами, вітамінами сприяють зняттю набряклості в передміхуровій залозі, нормалізації роботи кишечника і сечового міхура, усунення застоїв крові в тазових органах. Після ретельно проведеної діагностики лікар складе індивідуальний режим харчування, який буде враховувати особливості здоров’я конкретного пацієнта. Тільки при поєднанні правильного харчового раціону з іншими методиками боротьби з урологічними захворюваннями у чоловіків дозволяють досягти максимально вираженого позитивного ефекту.

Ссылка на основную публикацию