Як застосовується виноград при запорах і кому не можна вживати ягоди

Виноград – це ягода, відома людині з глибокої давнини. З нього готували вино і оцет, їли на десерт. Як і чорнослив, виноград при запорах покращує перистальтику, розм’якшує вміст кишечника, покращуючи тим самим його роботу.

Склад продукту і корисні властивості винограду

Містяться у винограді органічні кислоти активують перистальтику кишечника при запорах, змушують Зледащіли кишечник скорочуватися. Харчові волокна, укладені в шкірці, наповнюють ШКТ і тим самим спонукають його просувати вміст. Та вода з соку ягід, яка не встигає всмоктуватися стінками кишкових відділів, розм’якшує калові маси. Тому є виноградні ягоди і пити сік рекомендується людям, схильним до запорів, і в першу чергу майбутнім мамам, які, як відомо, нерідко страждають від затримок стільця. Вагітна жінка, як ніхто інший, здатна оцінити користь винограду при запорах, тому що саме майбутнім мамам небажано застосовувати різні таблетки і ліки.

властивості продукту

Ця солодка ягода необхідна людському організму як джерело глюкози. Вона на 80% складається з води і на 8% містить харчові волокна, дратівливі стінки кишечника при запорах і сприяють просуванню калових мас. Хімічний склад винограду багатий і різноманітний. Також багатогранно вплив виноградних ягід на організм.

Таблиця наведена з розрахунку на 100 г свіжих ягід винограду і включає неповний перелік всіх вітамінів і мікроелементів, що містяться в них.

Найменування речовини Кількість в міліграмах Відсоток добової норми Роль в організмі
Тіамін (В1) 0.05 3.3 Бере участь у метаболізмі вуглеводів
Піридоксин (В6) 0.09 4.5 Стимулює обмін речовин
Аскорбінова кислота (С) 6 6.7 антиоксидант
Альфа токоферол (Е) 0.4 2.7 Вітамін репродуктивності, антиоксидант, розчинник жирів
калій 9 Важливий для нормальної роботи серця, підтримує водно-сольовий баланс
кремній 12 40 Бере участь в засвоєнні інших мікроелементів, гальмує розвиток атеросклерозу
кобальт 2 20 Бере участь в процесі кровотворення, роботі нервової системи
йод 5.3 Регулятор ендокринної системи
магній 4.3 Роль цього мікроелемента в організмі величезна. Бере участь у метаболізмі клітин, впливає на провідність нервових імпульсів, служить спазмолитиком для м’язів і судин.

Навіть цей неповний список вітамінів і мікроелементів свідчить про величезну користь винограду для людини.

виноградні листочки

Виноградні листочки теж є велика кількість харчових волокон. У листі також містяться:

  • Дубильні речовини – таніни, які надають в цілому позитивну дію на роботу кишечника. Вони нейтралізують деякі хвороботворні бактерії, надають очищаючу дію на кишечник при запорах.

  • Інозит – вітаміноподібні речовини, що отримало назву вітаміну В8, володіє антиатеросклеротическим і ліпотропні дією.
  • Кверцетин активує мітохондріальний біогенез в тканинах мозку, є сильним антиоксидантом. Кверцетин додається в деякі біологічно активні добавки.
  • Алоксуровие підстави беруть участь в біоенергетиці клітини у вигляді АТФ, а також в гормональної регуляції.
  • Органічні кислоти (яблучна, винна), присутні в ягодах і листі і надають смак листочків, беруть участь в міжклітинному метаболізмі.

Виноградне листя можна вживати в долма (азіатських, кавказьких голубці), готувати з них цілющий настій, для якого на півлітра окропу береться 60 грам листя. Наполягати ніч в термосі. Випивати при запорах протягом наступного дня.

вино

Келих натурального виноградного вина, прийнятий ввечері перед вечерею, теж вельми корисний. Він допоможе розщепленню жирів, засвоєнню та обміну речовин з’їденої їжі і попередить запор. Тільки келих вина не повинен перетворюватися в цілу пляшку. У ньому може міститися не більше 150 грам. Тоді вино і кров розжене, і навіть виведе з організму токсини і шлаки.

Для лікувальних цілей слід вибирати вино якісне, приготоване традиційним способом з одних лише ягід. Найкраще в цьому відношенні домашнє селянське вино.

В якому вигляді вживається виноград при запорах

Вживання винограду рекомендується не тільки при запорах, але навіть для насичення організму мікроелементами і вітамінами. Найкорисніший виноград той, який вживається в сезон (кінець липня, початок вересня) в свіжому вигляді. На 1 прийом досить однієї кисті вагою 150-200 грам в якості перекусу.

Сік для лікувальних цілей при запорах повинен бути натуральним, а ще краще – свіжовичавленим. Ефективність магазинного соку значно нижче, тим більше що соки промислового виробництва можуть містити велику кількість цукру і консервантів. Не завжди під назвою сік пропонується дійсно заявлений продукт. Найчастіше це розведений концентрат.

Тому по можливості в сезон дозрівання винограду рекомендується робити заготовки з здорових, зрілих ягід. У цей період можна заготовити сік, варення, консервований виноград у власному соку, компоти. Для тривалого зберігання свіжовичавлений сік рекомендується прокип’ятити 5-7 хвилин і залити гарячим в стерилізовані банки (пляшки). Герметично їх закупорити. Такий сік можна давати маленьким дітям, пити дорослим між прийомами їжі або на десерт. Варення і консервований виноград забезпечить в холодну пору року харчової целюлозою, поруч вітамінів і мікроелементів. Тільки вітаміни С, Е і йод руйнуються при температурній обробці. Більшість мікроелементів зберігається.

Виноградний сік можна пити всім здоровим людям. Але особливо рекомендується вагітним жінкам, дітям, хворим на гастрит зі зниженою кислотністю. Маленьким дітям при запорах можна давати сік, розведений з кип’яченою водою.

У південних країнах, де росте виноград, в їжу використовують не тільки солодку ягоду, а й її листочки, що мають кислуватий смак. Всім відомо східне азіатське блюдо – долма – поширився в країни Закавказзя ще на початку II тисячоліття, за часів сельджукского султанату. Це загорнутий в ніжні весняні листочки винограду м’ясний фарш з рисом, як для голубців. Не менш смачним і поживним виходить фарш з м’яса птиці або овочів з рисом.

Долма, незважаючи на наявність рису, всім своїм харчовим складом теж змушує кишечник працювати. Це харчові волокна з виноградного листя і овочів, жир, що міститься в м’ясі і пом’якшувальний рух вмісту кишечника.

З цього відео ви дізнаєтеся про всі властивості винограду:

Протипоказання для вживання винограду

Запор від вживання винограду виникнути не може, але може виникнути діарея, якщо з’їсти немитий виноград. І справа тут навіть не в горезвісних бактеріях, а в тому, що на виноградній шкірці є речовини, які прискорюють процес бродіння ягід. З цієї причини виноград для вина не миється. Але перед їжею його мити треба обов’язково.

  • Виноград, особливо солодкі його сорти, і виноградний сік у великій кількості містять глюкозу, сахарозу і тому протипоказані діабетикам.
  • Є люди, які страждають непереносимістю деяких компонентів, що містяться в продукті. Їм теж не можна вживати виноград.
  • Протипоказаний він і хворим на гастрит з підвищеною кислотністю, виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки.
  • Вино протипоказано діабетикам, вагітним, людям із захворюваннями печінки і нирок.
  • Не можна після з’їденої грона винограду пити сиру воду. Це може викликати бродіння в кишечнику, метеоризм або діарею.

Виноград, звичайно, ягода корисна, але тільки коли з’їдається в комплексі з іншими продуктами харчування та напоями. Виноградна монодієта ні до чого хорошого, крім розлади кишечника, діареї і підвищеного навантаження на нирки, не приведе. Так що все добре і корисно, коли з’їдається в міру.

Ссылка на основную публикацию