Які продукти дозволені під час дієти при гастриті шлунку зі зниженою кислотністю?

При лікуванні хронічних захворювань шлунка дуже важливо не тільки приймати медикаменти, призначені лікарем, але і дотримуватися дієти. Якщо захворювання протікає зі зниженою секрецією шлункового соку, необхідно вибирати продукти і готувати страви, які стимулюють секреторні функції, але не надають грубого механічного впливу на стінки шлунка, тобто, призначається спеціальна дієта при гастриті зі зниженою кислотністю.

При гастриті, який протікає зі зниженням секреторної функції, відзначається поява відчуття тяжкості після їжі, поява металевого присмаку в роті, нудота, відрижка повітрям.

Оскільки при нестачі соляної кислоти знижується травна функція шлунка, потрібно намагатися всіляко її стимулювати, в тому числі і спеціально підібраною дієтою.

Основні принципи

При запальних захворюваннях шлунка, що протікають на тлі зниження секреції соляної кислоти, призначається дієта, яка допомагає швидше впоратися із запальним процесом. Її основні принципи:

  • Повноцінність. Харчування має повністю забезпечувати потреби організму, це необхідно, щоб організм мав сили для боротьби з хворобою.
  • Механічне щадіння. Запалену слизову шлунка слід захистити від грубих механічних впливів. Тому з раціону виключаються продукти, що містять грубі волокна або дуже тверді. Це допоможе уникнути додаткових ушкоджень і без того запалених стінок шлунка.
  • Хімічна стимуляція. При недостатньому виробленні соляної кислоти необхідно підбирати продукти, що стимулюють секреторну функцію шлунка.
  • Дробность. При цьому захворюванні здатність шлунка перетравлювати їжу знижена. Щоб полегшити роботу травної системи, потрібно їсти порціями, які мають невеликий обсяг. А щоб укластися в задану калорійність і не відчувати почуття голоду, треба їсти часто.

Режим харчування

При дотриманні дієти необхідно приймати їжу не рідше шести разів на день, причому вечеряти потрібно не пізніше, ніж за три години до того, як лягати спати. Їжу, бажано, подавати теплою, щоб не наражати на стінки шлунка термічному впливу.

Крім основної їжі, потрібно приймати в день до півтора літра рідини. Особливо корисно пити мінеральну воду карбонатного складу.

Порада! При гастриті, що протікає на тлі зниження секреції, рекомендується приймати мінеральну воду без газу. Пити потрібно рідина кімнатної температури, маленькими ковтками.

вибір продуктів

Розглянемо, які продукти варто вживати на цій дієті, а також зупинимося на способі приготування страв, які рекомендується використовувати.

дозволена їжа

  • Крупи і макарони. Для дієти рекомендується готувати каші на воді, нежирному бульйоні, розбавленому навпіл молоці. Можна робити круп’яні запіканки (з відвареним м’ясом, сиром, овочами, фруктами). З макаронних виробів рекомендується вермішель і інші дрібні вироби (зірочки, дрібні черепашки, ріжки та ін.).
  • Перші страви. Дозволяється готувати супи на бульйонах, але при приготуванні з них потрібно зняти максимальну кількість жиру. Дозволені овочеві супи, в тому числі, борщ, щі, а також супи з крупами і вермішеллю.
  • М’ясні і рибні страви. Необхідно вибирати продукти з невеликим вмістом жиру, готувати страви у відварному, тушкованому (без додаткового додавання жиру) або запеченому вигляді.
  • Плодоовочева продукція. Рекомендується готувати пюре, рагу з овочів, можна готувати їх запеченими. Фрукти слід вибирати з ніжною м’якоттю.
  • Випічка. Можна їсти вчорашній або підсушений хліб, перевагу слід віддавати білому, іноді можна брати сірий. Зрідка можна здобні печені пироги з начинкою (ні з пилу з жару, а остиглі). Дієта дозволяє вживання бісквіта без крему, сухе печиво, крекер без добавок.

  • Молочно-яєчна продукція. Можна їсти молочні та кисломолочні продукти в свіжому вигляді (але тільки нежирні) або використовувати їх для приготування страв. Сир можна тільки нежирний і негострий. Яйця можна або відварювати всмятку, або готувати омлет.
  • Десерти. Можна різні фруктові десерти: варення, желе, кисіль. Іноді можна зефір, меренги, мармелад.
  • Напої. Можна готувати чай з додаванням молока або лимона, зрідка – кава неміцний, какао, приготований на воді. Можна варити компоти, відвар з ягід шипшини. Фруктові соки слід розбавляти водою.
  • Приправи. Можна готувати вдома нежирні соуси на молоці, сметані, бульйоні. З приправ можна використовувати корицю, ваніль, лист лавровий (для додавання в перші і другі страви), трохи рубаною пряною зелені (кріп, петрушка).

заборонена їжа

Розберемося, які продукти потрібно буде виключити з дієтичного меню. це:

  • Крупи. Не можна використовувати для приготування страв перлову, кукурудзяну крупу, пшоно. Категорично виключаються бобові – всі види квасолі, горох.
  • Перші страви. Не можна готувати надмірно жирні супи, супи з бобовими, грибами. Під заборону потрапляє окрошка.
  • М’ясні і рибні продукти. Не слід використовувати сорти з грубими, жорсткими волокнами. Не можна копчені, солоні продукти, виключається шашлик.

  • Овочі. Не можна їсти овочеві консерви, маринади, соління.

Порада! У період ремісії можна іноді дозволяти собі невелику кількість квашеної капусти.

  • Молочно-яєчна продукція. Заборонені гострі сири, все жирні молокопродукти, яйця в смаженому або звареному круто вигляді.

Порада! Незважаючи на те, що жирні молочні продукти потрапили в розряд заборонених, на цій дієті рекомендується вживання невеликої кількості вершкового масла. Масло слід класти в кашу або пюре з овочів, смажити на ньому ні в якому разі не можна.

  • Десерти. Під заборону потрапляє шоколад, торти і тістечка з жирним кремом, випічку з листкового і здобного тіста, морозиво.
  • Напої. Виключений алкоголь, квас, міцно заварений каву, виноградний сік.
  • Приправи. Не можна використовувати гострі спеції: хрін, гірчицю тощо.

Як скласти меню?

Меню на цій дієті обов’язково має бути збалансованим і повноцінним.

варіанти сніданку

Ранковий прийом їжі ні в якому разі не можна пропускати. Навіть якщо людина не звикла снідати, йому доведеться переглянути свої звички. Готувати можна такі страви (на вибір):

  • каші молочні або на бульйоні з додаванням невеликої кількості масла;
  • запіканка сирна, круп’яна або макаронна;
  • омлет можна з добавками дозволених продуктів.

Запити сніданок можна какао, кавою або чаєм з додаванням молока або лимона.

ланч

Через два-три години після ранкового прийому їжі слід влаштувати другий сніданок. На ланч можна приготувати:

  • яйце некруто;
  • сирники, приготовлені в духовці;
  • кисіль з сухим печивом;

обід

В обідній час відбувається основний прийом їжі, але розмір порцій не повинен бути більшим. На перше можна приготувати:

  • суп з вермішеллю на бульйоні;
  • суп рибний з крупою і овочами;
  • суп пюре з овочів або м’яса;
  • борщ.

На друге можна подати:

  • відварне м’ясо, курку або рибу шматком;
  • котлети, тефтелі, фрикадельки з рибного або м’ясного фаршу;
  • на гарнір – каша, дрібні макарони, овочеве рагу, картопляне пюре.

На солодке можна зварити:

  • кисіль;
  • компот;
  • чай з варенням.

Полудень

Через пару годин після обіду можна перекусити:

  • фруктовим желе;
  • запеченими яблуками;
  • кефіром з печивом.

вечеря

На вечерю бажано готувати легкі страви – з риби з овочами, сиру. Можна зробити омлет. Через пару годин можна випити кефір, молоко кисіль.

Отже, дієта хворих на гастрит зі зниженою секрецією соляної кислоти повинна бути повноцінною. У неї обов’язково повинні входити білкові продукти, овочі, каші. Слід уникати їжі, яка погано засвоюється або механічно дратує стінки шлунка.

Ссылка на основную публикацию